Het NextGenerationEU fonds is opgericht. De EU-top van afgelopen week heeft aangetoond dat Rutte makkelijker akkoord gaat dan gedacht. Rutte kwam voor 0 miljard aan giften, hij vertrok met 390 miljard euro. Hoeveel kost Rutte’s ‘goede deal’ ons nou eigenlijk?

NextGenerationEU
NextGenerationEU is het plan waar het allemaal om draait. Een bedrag van 750 miljard euro (met als prijsindex 2018, dus dit kan met inflatie zo 30 miljard hoger worden)  wordt vrijgemaakt om de toekomst van de Europese Unie veilig te stellen, aldus de Europese Commissie. Het grootste deel van de 750 miljard euro wordt geschonken aan de lidstaten, namelijk 390 miljard euro. De resterende 360 miljard euro wordt beschikbaar gesteld om onder voorwaarden geleend te worden.

De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zei het volgende over dit ambitieuze project:

The recovery plan turns the immense challenge we face into an opportunity, not only by supporting the recovery but also by investing in our future: the European Green Deal and digitalization will boost jobs and growth, the resilience of our societies and the health of our environment. This is Europe’s moment. Our willingness to act must live up to the challenges we are all facing. With Next Generation EU we are providing an ambitious answer.”

Hier komt ook meteen de aap uit de mouw, NextGenerationEU wordt gepresenteerd onder het mom van coronahulp maar is eigenlijk bedoeld voor andere doeleinden. Onder meer de ontwikkeling van 5G netwerken, technologische ontwikkelingen, minimumlonen, het bestrijden van belastingontduiking en natuurlijk het klimaat staan allemaal op de planning. Wat heeft klimaatneutraalheid te maken met coronahulp? De Europese Commissie grijpt de huidige coronacrisis aan om door middel van dit plan een budget op te stellen voor andere doeleinden dan coronahulp. De commissie heeft gewacht tot er een crisis was en drukte toen haar wensen van een transferunie door. Macron vierde dit als een overwinning en zei dat hij al sinds 2017 streefde naar deze ontwikkeling, vele jaren voor de Coronacrisis.

EU-Top

Het is Rutte niet gelukt om de poot stijf te houden. Hij beloofde de Tweede Kamer om 0 euro aan giften af te dwingen, hij komt terug in Nederland met een bedrag aan giften van 390 miljard euro. Het uiteindelijke resultaat van de – volgens premier Rutte – goede deal is als volgt:

  • Een herstelfonds van 750 miljard euro. 390 miljard giften, 360 miljard goedkoper leningen.
  • De Europese Commissie gaat tot 2026 geld lenen namens alle EU-lidstaten op de kapitaalmarkt, een soort eurobonds dus.
  • Hervormingsplannen moeten ingediend worden bij de Europese Commissie, elk land kan aan de “noodrem” trekken en zo de hulp stoppen.
  • Het Meerjarig Financieel Kader (MFK) voor 2021 – 2027 is vastgesteld op 1.074 miljard euro. 
  • Plannen uitwerken voor EU-belasting voor multinationals, belasting van 80 cent per kilo op plastic, een CO2-heffing en een Financial Transaction Tax.
  • Grotere korting en douane-inkomsten voor Denemarken, Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Zweden.

Wat gaat de uitkomst van dit plan daadwerkelijk voor financieel effect hebben op Nederland? 

Allereerst kijken we naar het herstelfonds. Nederland moet 22,6 miljard euro betalen van de 750 miljard euro. Concreet betekent dit dat we hoe dan ook 22,6 miljard euro kwijt zijn aan Zuid-Europa. Hier bovenop komen nog onze garanties voor leningen aan Zuid-Europa. Over het algemeen is Zuid-Europa niet zo strikt op de regeltjes, zo houden zij zich al tientallen jaren niet aan het Stabiliteitsmechanisme van de staatsschuld. Waar de staatsschuldquote maar 60 procent mag zijn, zit Italië op een percentage van 135 procent. Frankrijk, Spanje, Italië en Griekenland zitten al jaren boven dit percentage zonder ook maar enige vorm van bezuinigingen door te voeren. Bovendien krijgen we nog een hoop geld van Griekenland, is het wel verstandig om deze landen opnieuw te gaan lenen?

Nederland ontvangt ongeveer 6,63 miljard euro, dat betekent dus een nettobijdrage van 16 miljard! Spanje ontvangt 140 miljard euro, waarvan 73 miljard euro aan giften. Italië ontvangt 209 miljard euro, dat betekent dat Spanje en Italië gezamenlijk al 47 procent van het totaal ontvangen. Een directe geldtransfer naar het zuiden.

Europese belastingen
De Europese Commissie een belasting invoeren voor grote bedrijven. Bedrijven met een omzet boven de 750 miljoen euro wereldwijd zullen EU-belasting gaan moeten betalen, hiermee wil de Europese Commissie een belastingtarief voor multinationals invoeren van 0,1% op de omzet. EU-belastingen zijn een stap verder naar een federale staat, de Verenigde Staten van Europa komen zo steeds dichterbij. Tevens komt daar nog een plastic-belasting en een CO2-heffing bij.

Korting
Nederland krijgt een hogere korting op het EU-budget. Zo gaat de jaarlijkse korting van 1,57 miljard euro naar 1,92 miljard euro. Het percentage douane-inkomsten dat Nederland mag houden stijgt van 20 procent naar 25 procent. Concreet gaat het om ongeveer 170 miljoen euro extra douane-inkomsten per jaar. Ook wordt er nog gekeken naar het implementeren van een Financial Transaction Tax (FTT). Een Financial Transaction Tax is een belasting op financiële transacties. Het Centraal Planbureau (CPB) heeft een berekening gemaakt en gaat uit van een jaarlijkse kostenpost van 4 miljard euro en een stijgende werkeloosheid van 0,5 procent.

Kosten
Nu kunnen we een beeld schetsen van het totale aantal kosten. Over de periode van 2021-2027 zien de totale kosten er als volgt uit:

Uitgaven Inkomsten
Coronaherstelfonds: 22,62 miljard Extra EU-korting: 2,45 miljard
MFK: 53 miljard Extra douane-inkomsten: 1,19 miljard
FTT: 28 miljard euro Inkomsten coronaherstelfonds: 6,63 miljard

Per saldo: -93,35 miljard euro

De ‘goede deal’ van Rutte kost Nederland netto 93,35 miljard euro, dat is 5491 euro per persoon! Over een periode van 7 jaar hebben we het dus over 785 euro per persoon per jaar, een enorm bedrag dat door middel van belastingen volledig door de burger betaald gaat worden.

Conclusie

We zijn meegesleept in een EU-masterplan om op een verborgen manier eurobonds in te voeren. We staan gezamenlijk garant voor een schuld van 360 miljard euro, bovendien mogen we ook nog 390 miljard euro verdelen aan giften. Over de komende zeven jaar gaat de EU-top Nederland netto 93,35 miljard euro kosten. Per persoon kost dit 5491 euro, 785 euro per jaar. 

Rutte is gebogen onder druk van Merkel, Macron en Conte. Hij beloofde geen eurobonds, geen giften en geen geld naar Zuid-Europa. Terug in Nederland arriveert hij met verstopte eurobonds, 390 miljard euro aan giften en het grootste gedeelte naar Zuid-Europa. Rutte, wat een geweldige deal!

De komende jaren staan we garant voor schulden en kunnen we 5491 euro per persoon aftikken, de Brusselse trein dendert voort.

Lees ook: Brengt Merkel haar DDR-opvoeding naar Brussel?

 

foto: copyright Europese Unie

Credits: dit artikel is tot stand gekomen met aangeleverde input door Leon Baten.