Visiedocument

Het is eindelijk zo ver. We gaan een nieuwe richting op. Een richting waarin we de kracht van Nederland centraal stellen.
Jarenlang onderdeel uitmaken van de Europese Unie heeft Nederland lui gemaakt. Door de EURO is het makkelijk om te betalen als je op reis bent, maar de kracht van de eurozone is laag. Uitwassen in Brussel en Straatsburg leiden tot voortdurende frustratie. De waardeoverdrachten vanuit Nederland naar Zuid/Oost-Europa maken ons arm.

Het is tijd om uit te gaan van onze kracht en niet van het nietszeggende compromis. Tijd voor NEXIT dus.

Nederland staat bekend om zijn handel. Met onze handelsgeest, een belangrijke haven en een strategische agrarische ligging zijn we goed voorgesorteerd om internationaal zaken te doen. Veel van onze handel gaat naar andere EU landen, maar de toekomst van de handel ligt vooral in Noord Amerika, Azië (Belt & Road) en Afrika. Honderden jaren doen we al zaken wereldwijd en met of zonder de EU zullen we zaken blijven doen. We zijn een handelsnatie!

Lang is er hoop geweest dat de EU hervormbaar zou zijn. Dat met genoeg tegenkracht de megalomane projecten zoals de Green Deal kunnen worden afgezwakt. Dat het gebrek aan slagkracht rondom de bewaking van de buitengrenzen van de EU wel zou worden opgelost. Maar deze wens tot hervorming, tot rationalisatie van het Europees beleid blijkt ijdele hoop. De Brusselse bureaucratie wil maar één kant op: verdere integratie en verdere eenwording.

De Tweede Wereldoorlog was de grootste verschrikking die we hebben meegemaakt op het Europees continent. Fanatieke EU politici leggen graag de verbinding tussen een NEXIT en oorlogen, om angstbeelden aan te wakkeren onder de bevolking. Er is geen rationeel gesprek meer mogelijk.

Waarom zou een handeldrijvende soevereine natiestaat gebaat zijn bij een oorlog? Niemand wil opnieuw bloed vergieten. Wij willen geen machtsconcentratie in een centraal geleide, ondemocratisch bestuurde EU. Wij willen weer onze eigen baas zijn.

Steeds verder sluit het net van Europese regelgeving zich rondom de nationale besluitvorming. 70% van de wetgeving in Nederland heeft een Europese component. Ons eigen parlement staat buitenspel en onze eigen regering tekent bij het kruisje. We kiezen een Europees parlement dat in de praktijk weinig te vertellen heeft en niet kan opboksen tegen ongekozen Brusselse bestuurders. Hoewel we op veel thema’s verschillen van de grote landen, wordt er veelal bij meerderheid besloten.

Wij pleiten voor het herstel van de Nederlandse Soevereiniteit. Wij willen terugkeren naar Nederland als onafhankelijke natiestaat. Niet terug naar het Nederland van weleer, maar we willen doorontwikkelen naar het Nederland van de toekomst. Dus een Nederland met slimme technologisch georganiseerde grenscontroles, hoogwaardige handel met nieuwe handelspartners, maar bovenal een open houding naar andere Europese landen.

En natuurlijk de vrijheid om nationaal beleid te kunnen maken, zodat de linkse en rechtse partijen in Nederland weer echt aan de macht zijn. Ons nationaal beleid kan vele malen beter worden gemaakt door SP, CDA of FvD, dan door conservatieve Polen, geldverkwistende Italianen of de schuldbewuste Duitsers. En bovenal door de gedreven politieke Fransen die de EU in alle vormen beheersen en sturen met als doel de verloren vergane Franse rol en invloed te herstellen.

Ondertussen zien we in de 2 landen die de EU domineren dat in Duitsland de gevestigde partijen CDU en SDP in een zware crisis verkeren en op instorten staan. En een Frankrijk dat al maandenlang in een vorm van burgeroorlog verkeert waar de regering Macron veel minder stabiel en krachtig is dan Macron ons wil doen geloven.
Hele riskante ontwikkelingen waarvan we als Nederland niet zo maar afhankelijk moeten willen zijn, maar vooral meer op eigen kracht moeten vertrouwen en in eigen belang moeten handelen.

Wij willen geen chaotische of onvriendelijke NEXIT. Net als bij een huwelijk dat kan stranden, willen wij een nette regeling, waarbij we als vrienden met elkaar om blijven gaan.

We beseffen dat dit op de korte termijn geld kost. En dat onze economie een klap zal krijgen. Daarnaast blijven wij de dagen van weleer koesteren toen Nederland deel uitmaakte van de founding fathers van de huidige EU, maar we zijn ook niet bang om samenwerkingsverbanden die niet werken te ontmantelen.

En misschien worden we wel de founding father van de nieuwe EU. Nederland brengt nieuwe vormen van democratie naar de wereld.

Het is genoeg. Nederland moet uit de EU. En daarom gaan wij een denktank opzetten om dit proces van uittreding te versnellen. We gaan de zaak promoten van een vrij en onafhankelijk Nederland. Wij maken samen met u een vuist tegen de macht van Brussel.

Wij hebben uw ideeën, donaties en inzet hard nodig.

Nexit Denktank is een onafhankelijk project en wordt organisatorisch gefaciliteerd door
Stichting Luister
Van der Palmkade 122
1015 RH Amsterdam
KVK: 76101339

Steun ons met een donatie!

Wie zijn jullie?

Wij worden organisatorisch gefaciliteerd door Stichting Denktank en Advies NPI-DPI. Deze stichting heeft zich onder andere als doel gesteld te komen tot balans in onze democratie.

Waarom doneren?

We hebben donaties nodig zodat we nog beter onderzoek kunnen doen naar de gevolgen van een eventuele Nexit of het blijven in de EU.

Ik wil doneren!

Ik wil helpen

Uiteraard hebben we hulp nodig van mensen die hun steentje kunnen bijdragen aan de denktank. Meld je aan als onderzoeker, reviewer of vrijwilliger.